Du er her:  - Startside  - Samfunnsansvar  - Handle hvitt

YS med i kampanjen om å handle hvitt: - Enklere enn du tror

12.12.2011
1. november var det kampanjestart for handlehvitt.no, et opplysningsarbeid i regi av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ). YS er samarbeidspartner i kampanjen. - Det er enklere å følge lover og regler og handle hvitt enn folk ofte tror, sier YS-rådgiver Goran Scekic.
document image 1

Spanske Ana Ferrater var en av de som tok i mot både hvit vaskebøtte og informasjon da kampanjen handlehvitt.no startet opp 1. november.

Tekst og foto: Liv Hilde Hansen

- Det er enklere å følge lover og regler og handle hvitt enn folk ofte tror, sier YS-rådgiver Goran Scekic.

Etter å ha vært oppe i otta for å markere starten av kampanjen på TV2s God Morgen Norge-sending, var det klar for ny innsats på Karl Johan tirsdag formiddag.

Utstyrt med hvite vaskebøtter og rikelig med informasjonsmateriell var representanter for Skatteetaten, YS og LO klare for å spre budskapet til forbipasserende på Karl Johan: Det er enklere å handle hvitt enn vi synes å tro!

- Mange tror det er så tungvint å følge lover og regler, enten de skal få vasket huset eller få utført håndverkerarbeid hjemme. Det er ikke så vanskelig, forklarer Jon Arild Ruud fra Skatteetaten til Anne Aaserud.

- Så jeg kan kjøpe hjelp il vask i huset for fire tusen kroner i året uten at det skal beskattes? Det visste jeg ikke. Beløpet er økt fra to tusen kroner ja…  Det er kjekt å vite! Da har jeg lært noe nytt, sier Aaserud.

- Du vet, jeg jobbet som ligningsfunksjonær en gang. Men til og med jeg synes det er tungt å sette seg inn i skattereglene, betror hun. 

- Nei, dette var en både morsom og nyttig kampanje!


- Det er ikke så vanskelig å handle hvitt som folk ofte tror, forklarer
Jon Arild Ruud fra Skatteetaten til forbipassernde Anne Aaserud.

- Det er så høye skatter her i Norge, mener spanske Ana Ferrater og tar i mot både bøtte og informasjonsmateriell fra YS-rådgiver Goran Scekic.

- Men har du reflektert over hva du får igjen for skattepengene; gratis skole, helsetjenester, dagpenger ved arbeidsledighet og så videre.

- Nei, men det er jo sant. Velferdssystemet er faktisk bedre her i Norge enn i Spania, medgir hun og rusler av sted med en hvit bøtte i hånda.

- På grunn av svart økonomi unndras trolig 20 milliarder hvert år i tapte skatteinntekter for det offentlige. En konsekvens av dette er at vi taper betydelige midler, som vi kunne brukt til bygging av skoler, veier, sykehjem osv. Dette er et alvorlig samfunnsproblem som vi må bekjempe med alle midler. Handlehvitt.no er et godt steg på veien, spesielt i forhold til å opplyse folk om hvor lett det faktisk er å handle hvitt, sier Scekic..


Tom Runar Olsen tar gjerne i mot både bøtte og informajon.

Tom Runar Olsen jobber som vaktmester og er skråsikker på at det er umulig å få bukt med svart arbeid:

- Det er bare sånn det er. Vi får ikke slutt på det. Det handler vel om at folk vil spare litt penger her og der, og derfor kjøper svart arbeid, sier han, men tar gjerne i mot både bøtte og brosjyre.

Karl Johan er ikke det enste stedet de hvite vaskebøttene blir å se fremover. 15. november fortsetter kampanjen på utvalgte kjøpesentre over hele landet. Og på T-banestasjoner, bussholdeplasser, husvegger og montere kan du allerede fra i dag lese store reklameplakater om kampanjen. 

hanldehvitt.no kan du ta lynkurs i hvordan du holder deg innenfor lover og regler, enten du skal kjøpe hjelp til vask i huset eller håndverkerhjelp. 


   
 

[Tilbake]Utskriftsversjon