Du er her:  - Startside  - Internasjonalt  - Arkiv internasjonalt

EU-konstitusjon redusert til traktat

26.6.2007
Statsledere fra 27 EU-land ble i helgen enige om rammene for en ny traktat for EU. Det skal erstatte forslaget til konstitusjon som franske og nederlandske velgere vraket i 2005. – For fagbevegelsen var det viktig å sikre at charteret om grunnleggende rettigheter ble gjort juridisk bindende, nå må vi gå løs på innholdet, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim. (Lagt ut 26. juni)

YS-lederen forteller at det hersker en forsiktig optimisme i styret i den europeiske fagbevegelsen EFS i Brussel, men at man beklager at Storbritannia kan reservere seg mot at charteret for grunnleggende rettigheter blir gjort juridisk bindende. Under en første gjennomgang har man blant annet merket seg at referanser til arbeidslivets parter er sterkt nedtonet i forslaget til traktat.

Men EFS-styret håper likevel at de europeiske statssjefer nå har lykkes i å legge den institusjonelle krisen bak seg og at man nå kan fortsette med å bygge et sosialt Europa basert på solidaritet og bærekraftig utvikling.

YS-lederen understreker at så langt er bare rammeverket til traktat på plass. Under ledelse av det nye portugisiske formannskapet skal EU-landene i løpet av sommeren og høsten forhandle seg frem til en ferdig traktat som ventelig vil bli vedtatt i Lisboa 18. og 19. oktober.

Pressen skriver:

Legalt bindende (leder i Klassekampen)

Ugebrevet A4: De borgerlige sidder på makten i EU

Ugebrevet A4: EU-kommisionen skærper tonen om udstationering

Svenska Dagbladet: Wallström nöjd med EU-uppgörelse

[Tilbake]Utskriftsversjon