Du er her:  - Startside  - Internasjonalt  - Solidaritetsfondet

Amnesty hos YS

14.6.2012
Beate Ekeløve-Slydal fra Amnesty informerte styret i YS' Solidaritetsfond om hvordan støtte fritt og uavhengig fagforeningsarbeid i Øst-Europa.
document image 1

Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International, sammen med Trond Wikne, leder av YS Internasjonale Solidaritetsfond.

Tekst og foto: Liv Hilde Hansen

Beate Ekeløve-Slydal beskrev hvordan det er praktisk talt umulig å drive fritt og uavhengig fagforeningsarbeid i Øst-Europa da hun nylig møtte styret i YS Internasjonale Solidaritetsfond.

Ekeløve-Slydal brukte en utvidet forståelse av begrepet ”Øst-Europa”, som inkluderer Kaukasus og Sentral-Asia. Turkmenistan og Usbekistan peker seg ut som to av de aller verste landene.

- Her møter de som vil jobbe med menneskerettigheter store utfordringer. Det gjelder også kamp for faglige rettigheter. Arbeidet er vanskelig og farlig, sier Beate Ekeløve-Slydal.

Også i Russland, Hviterussland og Ukraina oppleves det som risikofylt å jobbe for faglige rettigheter:

- I Hviterussland har president Aleksandr Lukasjenko innført stadig nye lover som begrenser organisasjons- og pressefriheten. Det rammer også alle som ønsker å etablere frie og uavhengige fagforeninger, sier hun.

- Trenger fri og uavhengig fagbevegelse

Ekeløve-Slydal peker på Aserbajdsjan og Kasakhstan som nok to land hvor det er trange kår for faglige rettigheter:

- Dette er ikke lukkede land, men det er stort behov for en fri og uavhengig fagbevegelse. Arbeidet er utfordrende, men ikke like farlig som i Hviterussland.

Men også her skjer alvorlige brudd på menneskerettighetene. Ekeløve-Slydal viser til hvordan det statseide oljeselskapet SOCAR i Aserbajdsjan ulovlig og brutalt river boliger og kaster folk på gata for å rydde plass til landbasert oljevirksomhet.

- Journalisten Idrak Abbasov ble kraftig banket opp i april i år mens han var på jobb for å dekke SOCARs ulovlige utkasting. Det er et alvorlig tankekors at selskapet som står bak volden er en viktig samarbeidspartner for norske Statoil, forteller Ekeløve-Slydal.

- Det er stygt når slike hendelser kan kobles direkte til Statoils partner, mener hun.

YS har fokus på Øst-Europa

- Solidaritetsfondet har for tiden fokus på Øst Europa, spesielt det som tidligere var en del av Sovjetsamveldet, opplyser Trond Wikne, leder av YS Internasjonale Solidaritetsfond.

- Her er utviklingen for demokrati, menneskerettigheter og faglige rettigheter i beste fall varierende. I enkelte områder er forholdene direkte alarmerende. I noen av landene har fagorganisasjoner svært vanskelige kår. Mange av organisasjonene er direkte styrt av myndighetene, forteller Wikne.

- Styres ikke organisasjonene direkte av myndighetene, blir de ofte behandlet som fiender. Midlene som benyttes for å bekjempe de tillitsvalgte er ofte brutale. Solidaritetsfondets mål er å bringe på det rene hvilke som er reelt uavhengige, og hvordan kan vi eventuelt bidra.

Wikne mener det har vært av stor nytte for Solidaritetsfondet å møte Ekeløve-Slydal fra Amnesty, og at der viktig for styret å diskutere konkrete problemstillinger sammen med andre organisasjoner.

- Organisasjoner som Amnesty har gjerne et stort apparat, med internasjonal tilknytning og lang erfaring. Det er lærerikt, men til tider også skremmende å høre hva mennesker som bare vil hjelpe sine medlemmer opplever.F.v. Trond Wikne, (leder av YS Internasjonale Solidaritetsfond),
Frode Sandberg (internasjonal sekretær i YS), Karina Hellum
(styremedlem), Elisabeth Kristensen (styremedlem) og
Karin Larsen Hatzianastasiu (styremedlem).

[Tilbake]Utskriftsversjon