Finansministerens prosjekt

2.3.2010
- Det handler ikke bare om å stramme inn, men å bevare den beste velferdsstaten i verden, sa finansministeren da han åpnet YS’ inntektspolitiske konferanse.
document image 1

Tekst og foto: Liv Hilde Hansen

- Dette ser ut som et tidligere fabrikklokale, og da passer det godt å åpne med et dikt av Rolf Jacobsen, mente finansministeren under innledningen i Røde Kors lokaler i Oslo, hvor YS’ representantskap er samlet i dag for å diskutere og vedta YS’ inntekstpolitiske dokument.

- Vi lever i en bemerkelsesverdig tid, der vi ser ettervirkningene av finanskrisa. Den overskygger den virkelige krisen i verden; den store ubalansen mellom fattig og rike i verden og klimakrisa, sa Johnsen.

- Vi er midt inne i opprydningen. Vi ser det i USA, Europa og på Island, i Hellas og Spania. Og så har jeg fått servert bløtekake av YS her i dag. Jeg vet ikke om det er en spesiell anledning, men vi kan finne på en: I mars 1933 uttalte den britiske økonomen Keynes at vi må redde kapitalismen fra seg sjøl. Og da kan man spørre seg hva vi i dag bør gjøre for å ta tilbake det finansielle lederskapet, sa finansministeren.

Johnsen sier han ser mange mørke skyer i horisonten. En av dem er at det blir færre i industrien, en knapphet på arbeidskraft. Dermed blir det en utfordring å sikre den langsiktige verdiskapningen.

Sigbjørn Johnsen

 

 
Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk servert bløtekake da han innledet til YS' inntektspolitiske konferanse i dag. Det er ikke bare å stramme inn, vi må også sikre velferdsstaten for fremtidige generasjoner, mener Johnsen.
 

- Ikke bare å spare
- Det er noen som sier at nå skal finansministeren stramme inn. Ja, jeg har tenkt på det, sa Johnsen og humret.

- Men så spør folk: Hva er prosjektet? Det er ikke bare å stramme inn. Vi har den laveste ledigheten i vår del av verden. Å sørge for at vi fortsatt har det, er en viktig del av dette prosjektet.

Også sikring av den norske velferdsstaten er en del av finansminister Sigbjørn Johnsen prosjekt:

- Vi har verdens beste velferdsstat. Det må vi sørge for at vi også har i framtida. Dernest må vi sikre den langsiktige verdiskapningen.

Finansministeren tok også for seg det han kaller generasjonskontrakten:

- Vi har lånt av framtidas generasjoner. For vi låner av unga våre, når vi bruker mer enn handlingsregelen tilsier. Det er som om vi skulle ta penger fra ungenes konto med oppspart barnetrygd når vaskemaskinen går i stykker og vår egen sparekonto er tom. Men dette har vi muligheten til å rette opp i et mer langsiktig løp. Vi må legge opp midler, arbeide og spare til magrere tider.

[Tilbake]Utskriftsversjon